Zalán remélhetőleg 6-8 hónapos kalandja Spanyolországban.

La adventura

La adventura

Sagrada Familia, Universitat, Catalunya

2015. október 10. - harazala

Sagrada Familia

 

Szóval megyek a Sagrada Familia felé, már messziről látom a tornyait, és eleinte nem értem, hogy a porból, szmogból és mocsokból hogyan nőhet ki ez a robosztus gyönyörűség. Aztán megértem, igen, azt az érzést értem meg, amikor nem turistaként a Bazilikánál sétálgatok, és azt firtatom, miért van itt ennyi turista, hiszen csak a mocskos városunkat szelik át… lehetséges, hogy így gondolják ők is. Megértem a gúnyos mosolyokat, a ráncolt homlokot, a sóhajt. Tényleg, hát mennyien vagyunk, turisták, turista-aggyal gondolkodók! A parkból kényelmesebb, kellemesebb a rálátás a templomra, mert különben közvetlenül mellette, előtte megfojtanak a turistatársak. A Gaudi építette épület viszont valóban megérthetetlen, hogy van. És ott tornyosul. Bár folyamatosan renoválják, vagy felújítják, nem tudni, de egy-két daru kikandikál a négy torony mögül. Érdekes tapasztalat volt tehát, én főként felfelé néztem, a tornyokra, a homlokzatból kialakított szobrokra, s nem a környezetre. Most csak képzeletben hallgatom a Jesus Christ Superstart.

 

Universitat

Aztán elindulok busszal, egy fiatal srác, aki beszél angoul, kisegít, hogy a center felé merre, melyikkel, de én elfelejtek leszállni. Hosszú gyaloglás a hatalmas Diagonal úton. Majd ráfordulás a Cortes Catalanes-ra. Sétány, mosolygó spanyol lányok, szép kialakítású sarokházak. Most az egyetem felé veszem az irányt. Úgy képzeljétek el, hogy a belső udvara olyan, mint egy kisebb dzsungel. Mítikus érzés fog el…mintha egy indián kultúra elhagyatott szentélye lenne: burjánzó, vad zöld pálma-növényzet; kisebb tavak, magas boltívek. Köztük azonban spanyol fiatalok cigarettáznak, és elfoglalt profok sietnek. Lenyűgöző belső udvar.

 

Catalunya

 

 

Barcelona leginkább főtere a Katalónia-tér, amely nem szépsége miatt említésre méltó: ez a tér együtt lélegzik a várossal.  Együtt nyüzsög az embertömeggel, mely áthalad rajta. Magas, modernebb épületek veszik körül, irodaház, hotel. Középen parkosított, nagy placc, női szobrok őrzik. Középen nagy kőkirakású ovális: tele sétáló galambokkal, s az őket elkergető gyerekekkel. Eszembe jut a Galamb-monológom, hogyne jutna eszembe, és örülök neki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://laadventura.blog.hu/api/trackback/id/tr887950834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása